tiistai 6. joulukuuta 2016

Nobelin palkinto ja markkinahulluus

Suomenruotsalainen MIT-yliopiston professori ja vuoden 2016 talousnobelisti Bengt Holmström oli jälleen viime viikolla Suomessa haastateltavana, tällä kertaa Jorma Ollilan toimesta.[1] Holmström maalailee haastattelussa varsin dystooppista kuvaa tulevaisuudesta, jossa hierarkkisesti toimivat yksityisyritykset hallitsevat lähes kaikkea, kansalaiset on korvattu asiakkailla, yhteiskunnan turvaverkot on muutettu pakkotyön suuntaan ja työntekijöiden yhteenliittymisestä on hankkiuduttu eroon. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että Holmström ei ilmeisesti näe tätä visiota pelottavana, vaan toivottavana. Ei ihme, että Suomen hallituskin haluaa miestä kuunnella.

Holmström sai palkintonsa yhdessä Oliver Hartin kanssa sopimusteorian kehittelystä, eikä minulla ole mitään epäilystä, etteikö hän tästä alueesta kirjoittaisi paljon täyttä asiaa. Suomen hallitukselle hän kuitenkin antaa neuvoja makrotaloudesta (tosin itse tunnustaen, ettei se ole hänen alaansa), joten on ehkä hyvä vilkaista, minkälaisia näkemyksiä hänellä on tällä saralla ja mihin ne perustuvat. Nobelistin kritisoiminen voi tuntua hieman ylimieliseltä, mutta minulle tuli jo lokakuussa omituinen olo miehen todetessa eräässä haastattelussaan näin vuoden 2008 talouskriisistä: ”Mitä sitten tapahtui, että koko maailmantalous joutui tällaiseen ahdinkoon, minusta kenelläkään ei ollut tällaista visiota, ei ainakaan minulla, enkä ole sellaiseen ihmiseen törmännyt”.[2] Minulle puolestaan tuli välittömästi pari nimeä mieleen, muun muassa Dean Baker, joka ennusti kriisin saapumisen kolmen kuukauden tarkkuudella kaksi vuotta etuajassa.[3] Pointtina on tietenkin, että jos haluamme saada realistisen kuvan siitä, mitä tapahtui, miksi ja kuinka kannattaa edetä, on katse suunnattava niihin malleihin ja taloustieteilijöihin, jotka olivat todistettavasti oikeassa, eikä niihin, jotka epäonnistuivat täydellisesti. Jos minä käytännössä maallikkona tiedän tämän, mutta taloustieteen nobelisti ei, niin jossain on kyllä menty pahasti metsään ja tämä antaakin jo vihjeen siitä, minkälaisissa taloustieteellisissä piireissä Holmström viettää aikaansa.

Holmströmin makroekonomiset käsitykset eivät itse asiassa ole erityisen omaperäisiä, vaan noudattelevat pääasiassa standardeja uusliberaaleja käsityksiä, eli juuri niitä, jotka olivat katastrofaalisesti väärässä ja tamppasivat tietä vuoden 2008 romahdukseen sekä pitkittävät edelleen sitä seurannutta lamaa. Taloustiede onkin siitä mielenkiintoinen tutkimusala, että vaikka teoria todistettaisiin empirian kautta olleen massiivisesti väärässä, niin se ei tunnu mitenkään vaikuttavan mainitun teorian uskottavuuteen. Tämä on toki ymmärrettävää, sillä vallitseva talousortodoksia palvelee hyvin varakkaita sekä valtaapitäviä instituutioita kuten suuria pankkeja, mutta kovin hyvää se ei lupaa tulevaisuudelle.

Joka tapauksessa jos otetaan tarkempia esimerkkejä Holmströmin käsityksistä, niin pahin ongelma Suomen taloudelle on hänen mukaansa ammattiyhdistysliike, josta on päästävä eroon ja mitä pikemmin, sitä parempi. Ammattiyhdistystoiminnassa on epäilemättä paljon parantamisen varaa, mutta jokainen ymmärtää tämän: siinä missä rikas ja mahtava voi olla vaikutusvaltainen yksinäänkin, niin köyhät ja heikot puolestaan voivat olla sitä ainoastaan toimimalla yhdessä ja ammattiyhdistysliike on läpi historiansa ollut yksi osa tätä toimintaa, mikä selittää myös sen miksi se on ollut synnystään lähtien läpikotaisen vihattu omistajien taholta. Kuten Holmström toteaa: ”Ihmisten pitäisi saada solmia vapaasti sopimuksia”.[4] Olennaiset sanat tuossa ovat ”saada” ja ”vapaasti”. Holmströmin hengenheimolaisille abstraktien teorioiden maailmassa työnantaja ja työntekijä ovat tasavertaisia osapuolia, jotka neuvottelevat sopimuksia tältä pohjalta. Jokainen joskus todellisessa maailmassa vieraillut tietää, että tämä on erittäin kaukana todellisuudesta, mikä korostuu entisestään korkean työttömyyden aikoina, kun työvoimasta on ylitarjontaa ja työntekijän niin sanottu neuvotteluasema on normaaliakin heikompi.

Hankkiutumalla eroon ammattiliitoista, työväen suojelusta, minimipalkoista ja muista vastaavista saadaankin aikaan esimerkiksi Latinalaisesta Amerikasta usein tuttu ”talousihme”. Talousihme (tunnetaan myös suppeammassa muodossa sisäisenä devalvaationa) on tekninen termi, joka tarkoittaa sitä, että kun palkat poljetaan alas (tai teetetään suoraa pakkotyötä), niin yritysten voitot luonnollisesti nousevat ylös. Tämä puolestaan saa tietyillä (ideologisilla) periaatteilla valitut makroekonomiset indikaattorit näyttämään hyviltä ja seurauksena talous voi nimellisesti hyvin samalla kun varsinainen kansa voi huonosti. Kun seuraavan kuplan puhjetessa talousihme romahtaa, niin maksajaksi laitetaan veronmaksaja, ei ihmeestä hyötyneet yksityiset toimijat. Noin 1980-luvun alkuun talousihmeet olivat standardi vain kehitysmaissa, mutta sittemmin niistä on tullut tuontitavaraa myös teollisuusmaihin ja tämä mekaniikka on osin takana myös Saksan paljon ihaillun talouspolitiikan toteutuksessa, politiikan joka myös sattumoisin vahingoittaa kaikkia muita Euro-alueen työntekijöitä saksalaisten lisäksi pakottamalla heidät mukaan kilpajuoksuun pohjalle[5] (toisena seikkana mainittakoon esimerkiksi eurooppalaisten veronmaksajien rahojen kierrättäminen Saksan pankeille Kreikan apupakettien varjolla).[6]

Holmströmin näkemykseen työntekijöiden ja työttömien turvallisuudesta onkin otettava suora lainaus, koska muuten epäilen, ettei lukija minua usko: ”Holmström pitää ongelmallisena sitä, että yhteiskunnassa olemme saavuttaneet pisteen, jossa ihmisillä asiat ovat materiaalisesti hyvin ja elämä on hyvin turvattua. Ne ovat johtaneet siihen, että innovointi ja tarmokkuus ovat vähentyneet”.[7] Ottamatta kantaa siihen, että jonkun mielestä taloudellinen hyvinvointi ja turvallisuus ovat ongelmia (joista ilmeisesti tulisi päästä eroon ja mekanismina toimii työntekijöiden sekä työttömien suojelun tuhoaminen), niin ajatushan on ilmiselvän ristiriitainen. Pitäisikö Holmströmin mukaan miljonäärit raahata pilvenpiirtäjistään elämään kaduille, jotta heihin saataisiin tarmokkuutta ja innovaatiota? Pitäisikö sama tehdä Holmströmille? Vai onko kyseessä selektiivinen standardi, joka pätee vain niihin, jotka elävät yhteiskunnan pohjalla?

Holmströmin näkemyksistä voisi puhua lisääkin (esimerkiksi hänen käsityksestään, että finanssimarkkinat kaipaavat vielä enemmän läpinäkymättömyyttä ja päätöksiä suljettujen ovien takana, ei vähemmän), mutta jääköön nyt ainakin tältä erää tähän. Todettakoon loppuun vain, että hän pelkää diktatoristen johtajien nousua Euroopassa ja Yhdysvalloissa, mutta samalla ”kiistää, että talouskasvun pitäisi olla jokin alati ylöspäin nouseva suora. Se voi olla tavoite, mutta on jopa parempi, että talous kulkee aaltomaisittain.”[8] Eli se, että yksityinen sektori suuryritysten ja pankkien johdolla ensin täyttää taskunsa ja lopulta romahduttaa koko talousjärjestelmän jättäen kätevästi laskun veronmaksajalle, onkin itse asiassa hieno juttu. Ja sitten vielä raavitaan päätä miksi ihmiset äänestävät tätä politiikkaa vastaan.



[1] http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/live-klo-16-nobel-voittaja-bengt-holmstrom-lavalla-jorma-ollilan-kanssa-miten-meita-kannustetaan-tekemaan-toita/6192578
[2] http://yle.fi/uutiset/3-9222300
[3] http://www.debtdeflation.com/blogs/2009/07/15/no-one-saw-this-coming-balderdash/
[4] http://yle.fi/uutiset/3-9316666
[5] https://www.cer.org.uk/insights/eurozones-ruinous-embrace-competitive-devaluation
[6] http://www.defenddemocracy.press/greeces-third-bailout-solves-nothing/
[7] http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/10/10/bengt-holmstrom-ongelmat-ovat-menestystekija
[8] Ks. edellinen viite.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti