lauantai 27. heinäkuuta 2019

Kimmo Sasi kertoo talouskurin olleen fantastinen idea, ei katastrofi


Kimmo Sasi järjesti taannoin Verkkouutisten kolumnissaan datalle kidutussession yrittäen saada sen sanomaan talouskurin olleen hyvä idea. Hänen perusteesinsä on ns. luottamusargumentti, eli että leikkaukset valtiontalouteen lisäävät kuluttajien luottamusta taloudenpidon kestävyyteen, mikä saa heidät kuluttamaan enemmän, eivätkä leikkaukset täten itse asiassa supista taloutta, vaan kasvattavat sitä. Sasi ottaa tästä esimerkiksi Suomen talouden vaikeudet 2013-2015, jolloin Sasin mukaan epävarmuus kuluttajien keskuudessa heikensi kasvua. Syytä epävarmuuteen Sasi selittää näin: ”Valtiontaloutta olisi pitänyt jo hallitusohjelmassa tasapainottaa riittävästi […] hallitus joutui tekemään myöhemmin useita säästöpaketteja. Ne osoittivat, että talouden hoito ei ollut hallinnassa ja vahvistivat kuluttajien pelkotiloja.” Eli säästöpaketit heikensivät talouden kehitystä, mutta jos niitä olisi tehty kovempaa ja useammin, olisi käynyt päinvastoin – tämä on niin huono argumentti, että Sasin kannattaisi kysellä Iltalehdestä vakituisen kommentaattorin paikkaa.

Sasin mukaan Sipilän hallituksen etupainotteiset leikkaukset joka tapauksessa viimein vahvistivat luottamusta riittävästi ja korjasivat Suomen tilanteen. Mielenkiintoisesti kotimaisen yksityisen kysynnän elpyminen alkaa itse asiassa vuoden 2014 3. neljänneksellä ja on vuoden 2015 1. neljänneksellä jo hyvässä vauhdissa – kuinka Sipilän hallitus sai tämän oletetun luottamusefektin aikaan n. vuoden ennen muodostumistaan jää historiankirjoittajien selvitettäväksi. Elefantti huoneessa on tietenkin se, että 2010 koko euroalue aloitti merkittävät talouskuriohjelmat, joiden seurauksena paljon odotettu luottamusefekti ei materialisoitunutkaan, vaan kysyntä yksinkertaisesti supistui ja manner ajautui toiseen taantumaan. Sasin kirjoitus on fantastinen esimerkki siitä, kuinka etukäteen asetetusta johtopäätöksestä päätellään taaksepäin.

Tässä vaihtoehtoinen skenaario. Valtioiden toteuttamien kuriohjelmien lisäksi myös Euroopan Keskuspankki päätyi nostamaan ohjauskorkoaan vuonna 2011 1,5%:in ja näiden toimien yhteisseurauksena euroalueen kysyntä supistui riittävästi aiheuttaakseen taantuman. Huomattuaan virheensä EKP kuitenkin alkoi jo 2011 lopussa alentaa korkoja ja 2013 jälkipuoliskolla (jolloin euroalue alkoi elpyä) ohjauskorko oli enää 0,25%, pudoten 2014 jälkipuoliskolla (jolloin Suomen yksityiskysyntä alkoi elpyä) 0,05%:in – EKP:n elvyttävät toimet olivat riittäviä heikentämään talouskuriporukan aiheuttamaa pahinta tuhoa. Toisin kuin Sasin tarina, tämä korreloi suoraan datan kanssa ilman tarvetta hallitusten aikamatkailulle tms. toimille, minkä seurauksena se myös todennäköisesti vastaa paremmin totuutta. 

Yksityinen kulutus lähtee selkeästi nousuun jo vuonna 2014.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti