Koska ollaan
Suomessa, koronarajoitusten purkamisessa ensimmäisenä tietenkin kiinnostaa
milloin korkit aukeavat baareissa ja millaisten sääntöjen mukaisesti. Avautumisen
ehdoksi on hallituksen määräyksellä asetettu rajoituksia (esim. ravintoloiden
täyttöasteeksi ainoastaan 50%), joista on esitetty erilaisia näkemyksiä. Rajoituksia
kritisoiva MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa että ”Kesän alusta kulut
tulevat maksettavaksi täysimääräisinä, mutta tuloista on mahdollista saada
enimmillään puolet” ja jatkaa sanoen että ”rajoitukset voivat johtaa siihen,
etteivät ravintoloitsijat näe avaamista kannattavana tai uskalla kutsua kaikkia
lomauttamiaan työntekijöitä takaisin”. Ravintolasektori on yksi kovimmin kärsineistä
ja monet ovat oikeasti ahtaassa raossa, mutta tulojen ja menojen epäsuhdan
ratkaiseminen uudessa tilanteessa ihan markkinaehtoisesti ei pitäisi olla
mysteeri. Hallituksen asettamat rajoitukset vähentävät ravintolapalveluiden
tarjontaa sekä paikallisesti että koko maassa (pienempi kapasiteetti asiakkaiden ottamiselle = supistuva
tarjonta), mikä puolestaan tarkoittaa, että normaalin markkinamekanismin
mukaisesti ravintoloitsijat voivat pyytää palveluistaan korkeampaa hintaa ja
silti pitää paikkansa uuteen kapasiteettiin asti täyttyneenä (enemmän kysyntää
kuin tarjontaa). Tiedän ettei kukaan pidä korkeampien hintojen maksamisesta,
mutta näin markkinatalous toimii ja tämän takia kannattaa odottaa kohonneita
hintoja (ja todennäköisesti myöhemmin inflaatiota yleensäkin). Hallitus voi
luonnollisesti halutessaan antaa lisäapua eikä elinkelpoisten yritysten
konkurssiin päästämisessä ole järkeä, mutta tämä aspekti ei näytä katastrofilta.
Lapin huoli
lomautettujen kohtalosta sen sijaan on täysin osuva ja koskee muitakin aloja.
Näin siksi, että takaisin otettavien määrään ei vaikuta pelkästään
koronarajoitusten aiheuttama pienentynyt työvoiman tarve (vaikka tulot
palautuisivatkin hintojen noustessa normaaleiksi, pienempi asiakasmäärä
tarkoittaa silti pienempää työntekijä määrää), vaan viime kuukausien ja
tulevien uudelleen järjestelyjen yhteydessä monet yritykset todennäköisesti löytävät/ovat
löytäneet tehokkaampia tapoja tehdä asioita (esim. etätyön tms. kautta). Tämä
tarkoittaa tuottavuuden parantumista ja on normaalisti hyvä asia, mutta ei
välttämättä tällä nimenomaisella hetkellä, koska useammat tekijät yhtä aikaa
muutenkin supistavat työvoiman tarvetta. Tämä puolestaan tarkoittaa, että osa
lomautetuista ei pysty palaamaan entisille työpaikoilleen edes
koronarajoitusten höllentyessä (ja jotkut yritykset todella menevät
konkurssiin), minkä takia olisi hyvä jo alkaa suunnittelemaan kuinka tätä
väestönosaa autetaan, sillä jossain vaiheessa alkaa taas kuulua hölmöimpiä
mahdollisia ehdotuksia heidän kärräämisestään jonkun takapihalle risusavottaa
tekemään.
![]() |
Lomauttamisjärjestelmä pitää työntekijät kiinnitettynä työpaikkaansa ja mahdollistaa toiminnan uudelleen käynnistämisen mahdollisimman nopeasti tilanteen muuttuessa (mikä on hyvä asia), mutta osa lomautettujen kolumnista joutuu todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin siirtymään työttömien kolumniin. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti