torstai 13. kesäkuuta 2019

Jutta Urpilainen on väärä valinta komissaariksi


Artikkelissaan Suomen uudesta komissaarista Yle kutsuu Jutta Urpilaista filmaattiseksi, kokeneeksi, kielitaitoiseksi ja jopa Euroopan neljänneksi parhaaksi valtiovarainministeriksi. Filmaattisuudesta ja kielitaidosta en tiedä, mutta muut totemukset ovat kyseenalaisia – jos Urpilaisella on kokemusta, hänellä on sitä pääasiassa väärien päätösten tekemisestä. Kerrataanpa lyhyesti menneitä: eurooppalaisen talouskurin kultavuosina 2012-2014 (jolloin Urpilainen oli valtiovarainministeri) euroalueen talous ei kasvanut lainkaan, Suomen talous kutistui keskimäärin n. 0,9%/vuosi ja Kreikan n. 3,3%/vuosi. Jälkimmäinen on olennaista, koska Urpilainen puolustaa Kreikan velkapaketteja edelleen: ”Vakuuksien vaatiminen oli silloisen hallituksen yhteinen linja. Jälkikäteen ajateltuna linja oli oikea.” Tämä on asian vierestä puhumista – velkavakuudet ovat yhdentekeviä, koska Kreikka oli/on edelleen konkurssissa. Halvin ratkaisu olisi ollut vuonna 2011 kuolettaa osa veloista niin, että Kreikka olisi palautunut maksukykyiseksi (esim. yksityisellä puolella näin tehdään jatkuvasti). Itse asiassa koska tämä on nimenomaisesti mitä viime vuosina on puuhattu, herää kysymys miksi Urpilainen ja muut ”tiukan linjan” kannattajat eivät halunneet alun perin tätä vaihtoehtoa valita? Yksi selitys on, että velkapakettien myötä Kreikan velan omistus vaihtui – siinä missä velka alun perin oli pankkien kannettavana, niin nyt se on onnistuneesti siirretty veronmaksajalle, jonka tappioihin kiinnostus on paljon pienempi (paitsi jos sillä voidaan perustella lisää talouskuria).

Minulla ei ole mitään henkilökohtaista Urpilaista vastaan, mutta ihmisten palkitseminen virheistä (erityisesti kun he kiistävät edes tehneensä mitään virheitä) tarkoittaa, että tulevaisuudessa he todennäköisesti tekevät samat virheet uudelleen ja näiden virheiden mainostaminen hyödyllisenä kokemuksena on pähkähullua. Esimerkiksi uutisoinnissa Zimbabwen hyperinflaatiosta emme koskaan näe huomautettavan, että maan johto omaa hyödyllistä kokemusta talouden pidosta, vaan kutsumme heitä (oikeutetusti) epäpäteviksi. Tätä (tai vastaavia sanoja) ei kuitenkaan koskaan käytetä euroalueen talouden tarpeettomalla kuripolitiikalla sössineiden tahojen yhteydessä; sen sijaan heitä mainostetaan ”kokeneiksi”. Tämä on hieman sama, kuin jos tarjoilija pudottelee jatkuvasti lautasia, kaataa juomia asiakkaiden syliin ja lopuksi polttaa koko ravintolan maan tasalle, minkä jälkeen hänelle annetaan ylennys johtokuntaan, koska hän omaa ”hyödyllistä kokemusta ravintola-alalta”. Jutta Urpilainen on väärä valinta komissaariksi.

Talouskuri katkaisee Euroopan elpymisen finanssikriisistä; rahapolitiikan höllentäminen mahdollisti myöhemmän nousun pois nollan alapuolelta..1 kommentti:

  1. Niin niin, mutta Urpilainen taitaa olla yksi Suomen hyödyllisimmistä hupsuista.

    VastaaPoista